Pilates za športnike in športnice

Pilates za športnike in športnice

Je šport del tvojega življenja, brez katerega ne “znaš živeti”? Morda opažaš, da se občasno, a vedno pogosteje, pojavljajo bolečine predvsem na področju hrbtenice? Se sprašuješ od kod le-te izvirajo? In kako bi jih odpravil-odpravila?

Pilates strokovnjaki iz B centra imajo zate učinkovito rešitev.

Pri večini športov, tako rekreativnih kakor profesionalnih in celo tekmovalnih, so treningi običajno usmerjeni le na specifično področje; na treningih uporabljaš predvsem velike, zunanje plasti mišic. V večini športnih treningov se po naših informacijah in raziskavah zelo malo časa namenja krepitvi globokih mišic, t.i. stabilizatorjev.

Pilates vadba za športnike in športnice je ciljno usmerjena ravno v ta mišični segment (t.i. Core muscles) in sicer s pomočjo natančno izvedenih vaj za trebušne in hrbtne mišice. Močan trup in ustrezno poravnana ter podprta hrbtenica pomenita, več moči, stabilnosti in pravilno izvedenega gibanja v tvojem športu in življenju nasploh. S pomočjo pilates vaj se izboljša – tudi tvoj športni rezultat.

S PILATES-om aktiviraš mišice trupa tako, da aktivno sodelujejo pri različnih nalogah, kar vpliva na mišično ravnovesje.Z njimi izboljšaš telesno držo in razviješ sposobnost zavedanja lastnega telesa. Z vajami za trebušne, hrbtne mišice in mišice medeničnega dna, okrepiš in razviješ center moči. Na ta in presenetljivo kmalu sami spoznaš moč, ki izhaja iz njega. Pilates vadba lahko odlično dopolnjuje trenažni proces v tvojem športu..

V primeru, če so tvoje bolečine v hrbtenici hujše ali trajajo dlje časa, ti priporočamo izbiro INDIVIDUALNEGA PROGRAMA. Na podlagi tvojega zdravniškega izvida in posvetovanja z našo fizioterapevtko Bojano, sestavimo program pilates vaj, pisanih “na tvojo kožo”. Potrebuješ 6-8 ur, da bo tvoje športno življenje spet brez bolečin!

Začenja se nova sezona vadb

Teden odprtih vrat: 9.9. – 13.9.

16.9. se začne 1. redni semester vadb.

Mnenja

Preveri, kako smo pomagali preteklim udeležencem tega programa

Potek

Kako poteka program vadbe Pilates za športnike in športnice
qode-np-item
1

INDIVIDUALNI RAZGOVOR IN SVETOVANJE

qode-np-item
2

IZBIRA PROGRAMA: pilates traditional, pilatesom z rekviziti, aero pilatesom, pilatesom za moške

qode-np-item
3

POTEK VADBE: vadba v skupini, individualni program, navodila za vadbo doma

Vaditelji vadbe pilates

Naši vaditelji, ki vas bodo spremljali ob vadbi pilates.
Barbara Grzetič

Barbara Grzetič

Inštruktorica, vodja centra
Barbara Grzetič
Inštruktor pilatesa po sistemu PILATES COACH®, Pilates joga inštruktor, Inštruktor Aerial (letečih) vadb, voditelj Sproščanje & Raztezanje, Pilates PRE in POST natal, body tehnike, vaditelj rekreacije za ženske, skupinske vadbe, učiteljica joge
Barbara Grzetič, rojena 18. 2. 1971, Izolanka, mama dveh najstnikov, diplomirana ekonomistka.

V svojem “novem življenju” pa še: pilates inštruktorica po sistemu PILATES COACH® , Pilates joga inštruktorica, Pilates vaditeljica Pre- in postnatal vadbe, Pilates flow vaditeljica, inštruktorica Jogalatesa in vadbe Pilates rekvizit, vaditeljica in inštruktorica Pilatesa pri Fitnes zvezi Slovenije, učiteljica joge, inštruktorica Aerial (letečih) vadb, vaditeljica rekreacije za ženske, skupinske vadbe, vaditeljica vadbe Sproščanje & Raztezanje, body tehnike, shiatsu maserka … – predvsem pa ženska, ki si želim zaživeti življenje v polnosti in ga pisati po svoji meri.

 

Moja zgodba

Svojo profesionalno pot sem začela takoj po zaključku srednje ekonomske šole, fakultetno izobrazbo pa sem si pridobila z izrednim študijem.

Po dobrem desetletju zaposlitve na področju ekonomije, ugotovim, da mi v poslovnem smislu nekaj manjka. To pomanjkanje še bolj občutim po obeh porodih in po hudi bolezni, s katero sem bila takrat soočena.

Takrat, leta 2003, prvič v življenju zaslišim močan notranji glas, ki me povabi v novo poslovno smer, veliko bolj primerno zame. Odločim se uresničiti svoje otroške želje: postati učiteljica, pri tem ohranjati svojo svobodo in oživeti ustvarjalnost, ki vre iz mene.

Odločila sem se, da se odpovem varnemu zavetju tedanje službe in začnem znova, od začetka. Ob vsesplošnem začudenju, tudi obsodbah, postanem  redna gostja različnih izobraževanj in strokovnih izpopolnjevanj Fakultete za šport, Društva fizioterapevtov, kranjske Agencije Aerofit, zagrebškega Body centra in številnih  drugih delavnic na področju zdravja in telesnih vadb.

Začnem počasi, skromno in tiho, skoraj neopaženo v prostorih B centra Izola, kjer se še zmeraj, od oktobra do maja,  izvajajo različni vadbeni programi. Zadnja tri leta se v poletnem času  B center telovadnica spremeni v B center hostel; dejavnost, ki mi tudi prinaša ogromno veselja in zadovoljstva.

V začetnem letu delovanja  B centra sestavlja njegovo ponudbo Vadba za zdravo hrbtenico, pod mojim vodstvom, aerobika z Urško Vinčec in Andrejo Zemljak ter joga z Dušanom Kitičem.

Leta 2004 pripelje Katja Zupan, po mojem mnenju ena najboljših slovenskih strokovnjakinj na področju gibanja, v Slovenijo Pilates. Takrat se mi odpre nov svet, moj svet, moja strast. S pomočjo pilates tehnike odpravim svoje kronične težave z ledvenim delom hrbtenice (križem), naučim se opazovati svoje telo, ga globoko občutiti, se z njim resnično in iskreno pogovarjati. To so  moji prvi koraki na poti nazaj k sebi.

Po zaključenem obširnem izobraževanju iz osnov Pilatesa ga kot prva na Primorskem dodam v B center  ponudbo. n Od tedaj je v B centru  različne oblike pilates vadbe navdušeno sprejelo več kot 2000 udeleženk in udeležencevike.

Kmalu se mi iz njihovih vrst pridruži prva pilates inštruktorica, Patricija Sosič Kobal, kasneje pa še Andrejka Zemljak in Špela Žužek. Vse se redno izobražujemo in sledimo pilates novostim, se med seboj podpiramo in ustvarjamo dovršene pilates programe.

Pilates izobraževanje se nikakor še ni zaključilo; komaj čakam, da se udeležim izpopolnjevanja pri Gloriji Gasperi, pri kateri bom zagotovo odkrila enkratnost in učinkovitost vadbe na pilates rekvizitih. Z veseljem se udeležujem tudi vseh izobraževanj Žige Toliča, ki svoje življenje posveča Pilatesu in Feldencraisu.

Leta 2010 želim iti še globlje, poleg telesa spoznati in začutiti svojo dušo. Zato se vpišem na 300-urno izobraževanje  pri izvrstni joga učiteljici Sneži Vidovič iz studia Sadhana.  Odkrijem nešteto svojih  notranjih kotičkov. Ne le lepih, tudi takih z neznosnimi bolečinami in bremeni. A ravno ti so tisti, s katerimi se vedno bolj spoznavam in vedno bolj jasno odkrivam, kaj je moja pot resnice. Na področju joge se mi nato pridruži Miran Molk, z letošnjo sezono pa prihaja še Lana Lorenzetti, ki bo prevzela “moje ure” joge.

Ekipi B centra se leta 2014 pridruži tudi fizioterapevtka Bojan Žuraj, v letošnji sezoni pa še kineziolog Matija Marsič. V njuni domeni so “splošni” programi za zdravo hrbtenico in dragoceno strokovno znanje za ostale programe ter vse nas.

Nekateri inštruktorji so našo ekipo bogatili  krajši čas; hvala Elena in Dušan za vajin prispevek.

Lani, leta 2017, se mi je uresničila nova želja; razširiti B center program vodenih vadb tudi v Koper. prostori so prelepi, naklonjen odziv vseh vadečih pa mi potrjuje, da sem tudi tokrat ravnala prav, ko sem sledila svoji intuiciji in notranjemu glasu.

Poleg skupinskih vadb v Bcentrovo ponudbo vsa leta vključujem ostale programe, ki bogatijo moje življenje, me krepijo in včasih zdravijo; pohode, plesne delavnice, gong kopeli, predavanja iz osebne rasti, različne likovne in druge ustvarjalne delavnice za otroke in odrasle, vrsto delavnic s področja zdrave prehrane itd. Želim deliti vse, kar je meni pomagalo k srečnejšem življenju;  čutim, da je to moje “poslanstvo”.

Skoraj vsako leto skreiram tudi B center oblačila, v katerih postane vadba še bolj udobna in  všečna. Nova kolekcija oblačil 2018/19 je že pripravljena ;).

Letos, 23. 9. 2018, praznuje B center 15. obletnico. Če se ozrem nazaj, priznam, da je bila ta pot polna izzivov, tudi tako težkih, da sem včasih skoraj obupala. Vendar moj notranji glas ni nikoli odnehal. Vedno, ko sem ga hotela utišati, mi je življenje poslalo sporočilo, da tega ne smem storiti. Da je vse to pot, namen mojega bivanja. In danes lahko potrdim, da sem srečna in ponosna, da hodim naprej. Da pred seboj vidim jasno vizijo, kaj vse še želim raziskati, deliti naprej: vadbo na pilates rekvizitih, klinično somatiko, ples, nove jogijske tehnike …

V letošnjem letu bom svoje notranje globine raziskovala s pomočjo Šole poslušanja Biser pod vodstvom Alenke Rebula in Josipe Prebeg. Alenkine modrosti in Josipina Danza sensibile – čuteči ples, sta “tehniki”, kjer orjem še po tistem delu sebe, ki je še neodkrit, zaspan in kliče po življenju.

Svoje strokovne izkušnje in znanje  bom jeseni  dopolnila z izobraževanju iz Klinične somatike – AEQ metode, pod vodstvom Aleša Ernsta. Tehnika me je že lania očarala, saj sem si z njeno pomočjo učinkovito pomagala pri občasnih  bolečinah v križu. V zadnjih mesecih pa sem z njo pomagala tudi vsem udeležencem individualne vadbe 1/1.  Vsi so na vadbo prispeli z bolečinami, nekatereso bile  celo neznosnih razsežnosti. Po dobrem mesecu individualno vodenega programa so v življenje poleteli brez bolečinin odkrili svobodo gibanja. Komaj čakam, da odkrijem nove podrobnosti te enkratne  tehnike.

Spomladi načrtujem Pilates izobraževanje z Glorijo Gasperi in si želim, da B center ne bi bil “le” 1. pilates center na Obali, ampak da postane tudi 1. pilates center na Obali (v Sloveniji) z najbolj dovršeno pilates ponudbo. Prepričana sem, da bom ob podpori in vedoželjnosti celotne B center ekipe to tudi uspela doseči.

In moj moto?

Poezija Toneta Pavčka:

Ko hodiš, pojdi zmeraj do konca..Spomladi do rožne cvetice,

poleti do zrele pšenice,

jeseni do polne police,

pozimi do snežne kraljice,

v knjigi do zadnje vrstice,

v življenju do prave resnice,

v sebi do rdečice čez eno in drugo lice.

A če ne prideš ne prvič, ne drugič,

do krova in pravega kova

poskusi:

vnovič

in zopet

in znova.

Objem!

Barbara

Andrejka Zemljak

Andrejka Zemljak

Inštruktorica
Andrejka Zemljak
Inštruktorica aerobike pri Gimnastični zvezi Slovenije, inštruktorica pilatesa po sistemu Pilates Coach, vaditeljica in inštruktorica pilatesa pri Fitnes zvezi Slovenije

Rojena sem v Kopru. Že v otroštvu sem se navduševala nad plesom, v najstniških letih pa sem se pričela aktivno ukvarjati z aerobiko in s fitnesom. Več let sem redno obiskovala različne programe aerobne vadbe, se udeleževala kongresov in konvencij, v začetku študija pa sem se odločila opraviti inštruktorski tečaj za aerobiko pri Gimnastični zvezi Slovenije. Štirinajst let sem vodila aerobiko, predvsem step aerobiko, ki mi je še danes zelo pri srcu

Sčasoma se je tudi pri nas začel razcvet »body&mind« vadbenih programov, med katerimi je zanimanje za pilates vse bolj naraščalo. Ker sem iskala nekaj novega, s čimer bi lahko obogatila svojo pot, nove izzive na rekreativnem področju, pa tudi zaradi poškodbe, ki me je vse bolj opozarjala nase, sem pričela prebirati literaturo o pilatesu ter ga trenirati. Navdušena nad rezultati sem se kmalu odločila in opravila tečaj za inštruktorja pilatesa po sistemu Pilates Coach v Kranju. Od takrat zaseda pilates pomembno mesto v mojem življenju in se z njim ukvarjam že deseto leto. Opravila sem tudi izpit za vaditelja in inštruktorja pilatesa pri Fitnes zvezi Slovenije, redno pa se izobražujem na strokovnih seminarjih in kongresih s tega področja.

Cenik

Izbirate lahko med različnimi paketi vadbe.
Semestrska karta
Vadba 1x tedensko:
$120 EUR
Vadba 2x tedensko:
$195 EUR
Vadba 3x tedensko:
$230 EUR
Vadba - neomejeno
$300 EUR
Plačilo na 2 obroka: prvi zapade 25.9., drugi pa 25.10.
$
1. semester: 16.9.2019 - 31.1.2020
$
2. semester: 1. 2. - 15.6.2020
$
Sezonska karta
Vadba 1x tedensko:
$230 EUR
Vadba 2x tedensko:
$365 EUR
Vadba 3x tedensko:
$430 EUR
Vadba - neomejeno
$560 EUR
Plačilo v 3 obrokih: 1. obrok do 25.9., 2.obrok do 25.10., 3. obrok do 25.11.
$
Mesečna karta
Vadba 1x tedensko:
$30 EUR
Vadba 2x tedensko:
$50 EUR
Vadba 3x tedensko:
$60 EUR
Vadba - neomejeno
$80 EUR
Enkratni obisk
1 obisk
$13 EUR
Individualna vadba 1:1
60min
$40 EUR
Individualna vadba 1:1 na vaši lokaciji
60min
$50 EUR + stroški (kilometrina, parkirnina....)

Na mesečne karte velja 10% popusta za brezposelne, upokojence in študente. Na semestrske in sezonske karte ne velja popust, saj je cena že znižana. Če ste se znašli v finančnih težavah, pa bi vseeno radi vadili, nas kontaktirajte in se bomo dogovorili za popust.

Urnik vadbe

Julija in avgusta ni skupinskih vadb.

Ponovno vabljeni v našo družbo septembra. Do takrat pa..

nasvidenje septembra

Urnik vadbe Izola

Urnik vadbe pilates za Bcenter Izola.

Ponedeljek

Torek

Sreda

Četrtek

Urnik vadbe Koper

Urnik vadbe pilates za Bcenter Koper.

Ponedeljek

 • Pilates

  -

  Koper

  SREDNJI NIVO

 • Pilates

  -

  Koper

  NADALJEVALNI NIVO

Torek

 • Pilates

  -

  Koper

  ZA DOBRO JUTRO

 • Pilates

  -

  Koper

  SREDNJI NIVO

 • Pilates

  -

  Koper

  ZAČETNI TEČAJ (začetek 5.3.)

 • Pilates

  -

  Koper

  Z REKVIZITOM

Sreda

 • Pilates

  -

  Koper

  SREDNJI NIVO

 • Pilates

  -

  Koper

  NADALJEVALNI NIVO

Četrtek

 • Pilates

  -

  Koper

  ZA DOBRO JUTRO

 • Pilates

  -

  Koper

  SREDNJI NIVO

 • Pilates

  -

  Koper

  ZAČETNI TEČAJ (začetek 5.3.)

 • Pilates

  -

  Koper

  AERO PILATES

Petek

Prijavi se

Pošlji nam svoje podatke, katero vadbo in kdaj bi jo želel/a obiskovati