Z lastno izkušnjo prepoznaj učinke vadbe joge

Z lastno izkušnjo prepoznaj učinke vadbe joge

Si želiš poskusiti brezplačno uro joge? Slišati izkušnje našega učitelja Mirana Molka?

Pridi in poskusi to soboto, 15.12. ob 9.00 v B center Izola, Obrtna ulica 11.

Na predstavitveno uro je potrebna prijava zaradi omejenega števila mest.

Kaj vse pozitivnega lahko redna praksa joge prinese v tvoje življenje si lahko prebereš v Miranovem zapisu v nadaljevanju.

Bila so jutra, ko sem se prebudil z jezo, nezadovoljstvom, žalostjo, češ spet moram vstati, moram v službo, moram sem, moram tja. Ves čas enako. Šele sredi delovnika se zares zbudim, nato hitenje z delom, pade zbranost, utrujenost gloda do kosti, najraje bi se nekje ulegel in zaspal za urico ali dve. Spet hitenje, nadoknaditi je potrebno zamujeno, se pripraviti na nove delovne naloge. Uf, uf, kar naenkrat bolečine v hrbtu, joj ni časa za razgibavanje. Razni glavoboli motijo delovni proces, ustvarjalnost, ni časa, da bi se malo ustavil in sprostil …

Ma sem uspel, ja maksimalno uspel. In to pred tridesetimi leti. Rešitev je bila meditacija. Vzel sem si čas za redno prakso, meditiranje dvakrat dnevno od 15 do 20 minut. Kasneje sem prakso spreminjal, poglabljal in bogatil izkušnje. Učinki so se na začetku pokazali takoj. Večja zbranost, delovna zmogljivost, sproščenost, predvsem pa zadovoljstvo s samim seboj in okolico. Ob stalni delovni dinamiki se je pojavil mir, in to z velikimi črkami, MIR. Notranji mir, ki sem ga prepoznaval v sebi, in mir okoli sebe, mir, ki ga oddajam in širim. Z drugačnimi očmi sem prepoznaval okoliščine, v katerih sem se gibal in deloval. Nisem se več prehitro razburil, obupal ali nespametno reagiral. Soočil sem se s svojimi negativnimi lastnostmi, kot so jezljivost, ljubosumje, zavist, egoizem itd. Vse je dobivalo svoj smisel, pojavilo se je sprejemanje in odpuščanje. Malo so me čudno gledali v moji okolici, saj sem se odzival drugače, kot so bili vajeni. Širila se je zavest, zavedanje, čutenje. Rasel je občutek, da vse prihaja na svoje mesto.

Vsemu temu je botrovala joga, jogijska praksa. Jogijska znanost o telesu, umu, duši in zavesti. Kmalu sem ugotovil, da je teorija daleč premalo. Neprecenljiva je izkušnja. Izkušnja kot rezultat redne vadbe. In nekajletna redna vadba me je pripeljala do tega, da sem začutil, da bi kot učitelj vadbe joge svoje izkušnje rad podelil z drugimi.

Obisk in izkušnja vadbe joge prinaša splošno pomiritev v počutju, odnaša razne napetosti, fizične in psihične, izničuje učinke stresa. Na fini energetski ravni usmerjamo svežo življenjsko energijo, vitalnost v svoje telo in počutje. To najbolj učinkovito poteka v povezavi z vdihom in izdihom. Popolnoma uskladimo gibanje zavesti, opazovanje, koncentracijo z ritmom vdiha in izdiha. Praktično predihamo vse na vseh ravneh, ne samo na fizični telesni ravni, ampak tudi emocije, mentalno telo, intelekt in zavest.

Ne gre toliko za teorijo in filozofijo, ampak za čisto prakso in osebno izkušnjo. In te dragocene izkušnje in učinki vadbe joge bogatijo naš vsakdanjik. Smo bolj sproščeni, kreativni in lažje obvladujemo stresne situacije. Prepoznavamo in odpravljamo razna neugodna stanja, kronične težave, preutrujenost, delovno izžetost, izgorelost, depresijo, razne živčne napetosti. Dvigamo in krepimo imunski sistem.

Konkretno in poglobljeno se joga dogaja v posameznih položajih, asanah, ko pritisnemo, poglabljamo, izkusimo meje svojih zmožnosti, občutimo in opazujemo učinek na telo. Vse to vpliva na regeneracijo, harmonijo in aktivacijo energetskih centrov (čaker) in vseh energetskih kanalov. Temeljito se odpravljajo napetosti na fizični in prefinjeni, občutljivi energetski ravni.

S pozornostjo na dih še ni končano. Ob zaključku vadbe poglabljamo komunikacijo z vdihom in izdihom s tehnikami dihanja (pranayama) in kratko meditacijo, ko spoznavamo notranji prostor, delovanje uma, misli, vizualizacijo, zavest in še marsikaj …

S starodavno modrostjo in ljubeznijo do radosti življenja!

Pridi, preveri, samo izkušnja velja : ).

Miran Molk

     No Comments

    Post A Comment