Kako in zakaj že danes skrbeti za zdravo hrbtenico?

Kako in zakaj že danes skrbeti za zdravo hrbtenico?

Dandanes, ko se večina odraslih srečuje z bolečinami na hrbtenici, je redna in pravilno vodena vadba še kako pomembna.

Nekaj svojega razmišljanja je Matija zapisal v nadaljevanju:

že nekaj mesecev vodim vadbo za zdravo hrbtenico in izkušnja je neverjetna. To je čisto drugačen način vodenja od tistega, katerega sem bil vajen, in moram reči, da sem zelo presenečen – pozitivno seveda.
Včasih smo izvajali vse hitro, brez razmišljanja, važno je bilo, da bo na koncu majica mokra. Pri tej vadbi je vse bolj mirno, bolj nadzorovano, a še vedno težko. In kar je najpomembneje, učinkovito – prepričal sem se pri sebi z izvajanjem vaj in preko odzivov drugih. A vrnimo se na začetek.

Pred nekaj časa sem dobil priložnost za zaposlitev v Zdravstvenem domu Izola in sem jo takoj zgrabil. V sklopu priprave na naše dejavnosti je bilo razpisanih kar nekaj izobraževanj, skozi katera sem doumel tudi pomen tovrstne vadbe. Izvedba vaj temelji na vzdrževanju pravilne drže. Pri vzdrževanju anatomskega položaja hrbtenice prihaja do enakomernih obremenitev medvretenčnih ploščic, kar pomeni, da je zdrs le-teh iz »hrbtenice« in pritisk na hrbtenjačo (bolečine) skorajda nemogoč.

Z ohranjanjem nevtralnega položaja hrbtenice med vadbo in s pravilno aktivacijo globokih stabilizatorjev trupa (vseh štirih sklopov) nam vadba za zdravo hrbtenico omogoča učvrstitev le-teh, kar kasneje pomeni stabilnejši položaj hrbtenice med vsakodnevnimi aktivnostmi. Čvrst trup in ohranjanje pravilne drže med opravljanjem raznih opravil pa je pomemben cilj, ki nam omogoča samostojno in neodvisno življenje tudi v poznem obdobju življenja. Znano je, da ko stabilnost enkrat pridobiš, je ne izgubiš tako, kot na primer moč rok ali nog.

Iz izkušenj vodenja in odzivov vadečih sedaj vidim, da so te vaje res učinkovite, tako pri ljudeh s težavami kot pri tistih brez specifičnih težav s hrbtenico. Pri tej vadbi je opaziti, kar povedo tudi vadeči, da so zaradi stabilnejšega jedra druga opravila lažje izvedljiva. »Stabilnost za dobro mobilnost,« pravi stroka!

Tudi sam imam izkušnjo z vadbo za učvrstitev stabilizatorjev trupa, saj so se mi, sicer redko, a vendar, pojavljale bolečine v ledvenem delu hrbtenice. Po vadbi se je moje stanje popolnoma popravilo. Ko sem nekaj časa opravljal to vadbo, so se bolečine pojavljale redkeje, v blažjih oblikah in pozneje so celo izginile. Saj v poznate tisti občutek, ko te po dolgem stanju nekaj boli v »križu«, ko se tega neprijetnega občutka ne moreš znebiti v nobenem položaju, ko se skloniš po neko stvar, jo hočeš dvigniti in si rečeš: »Op! Kaj je to? To ni dobro!« in se ukrivljen dvigneš in počasi počasi poravnaš ter ugotoviš, da te tudi na dotik zaboli med ledvenimi vretenci … No, tega kasneje nisem več občutil.

Tu lahko samo poudarim še enega izmed pozitivnih učinkov, in sicer da lahko z redno/zmerno vadbo in principom aktivacije globokih stabilizatorjev trupa aktivno vplivamo na dolgotrajno odpravljanje težav in bolečin v predelu hrbtenice. Zato bi vsakemu, ki želi nekaj narediti preventivno ali se želi dolgoročno znebiti teh neprijetnih občutkov, predlagal, da si vsaj ogleda tako vadbo, se je mogoče aktivno udeleži ter poskusi, za kaj gre pri tovrstnem pristopu. Verjamem, da bi vsak izmed vas našel nekaj pozitivnega in koristnega zase. To je majhna naložba za kvalitetno življenje. Bi zamenjal/-a nekaj ur vadbe za mesece brez tablet in ležanja na rehabilitacijski postelji? Ne čakaj, da ugotoviš, kako je tako stanje doživeti …

Kineziološki pozdrav, Matija Maršič, inštruktor programa Zdrava hrbtenica

No Comments

Post A Comment